Layout by Julia E.

Friday, October 25, 2013

Differences

Niinkun lupasinkin, ja niinkuin otsikko kertookin, nyt ois aika kertoa näistä pienistä eroavaisuuksista Suomen ja Amerikan välillä. Nämä on siis eroavaisuuksia mitä mä olen täällä Louisianan osavaltiossa huomannut, jokaisella vaihtarilla tietysti nämä vaihtelee omien kokemuksien mukaan.
amerikka 10-11 381
Täällä syödään ainoastaan haarukalla, tai suuri todennäköisyys on myös että syödään sormilla, mutta veistä ei käytetä.

Leivän päällä ei myöskään käytetä voita, eikä myöskään salaatteja tai tomaatteja. Yleensä kinkku ja juusto ainoastaan. Ja ruisleipää täällä ei ole, joten kaupan hyllyt on aika vaaleahkoja leipäosastolla.

Kun meet ruokakauppaan, saat tulla ulos kymmenen eri kauppakassin kanssa. Jokainen ostos pakataan omaan muovipussiin, okei ei ihan jokainen, melkein kuitenkin.

Niinkun jokainen on saanut mielikuvan, että amerikassa kaikki on isompaa, tähän on helppo yhtyä. Autot ovat yleensä lava-autoja tai muuten vaan perhe autoja jonne mahtuu ainakin 7 ihmistä. Kaupassakin huomaa esimerkiksi mehu- ja maitotölkkien olevan ainakin kolme kertaa suurempia suomen tölkkeihin verrattuna.

Sillä autolla myös kuljetaan täällä ihan joka paikkaan.

Niinkuin olen ennenkin maininnut, koulussa käytetään uniformua.

Oman osavaltion jalkapallo joukkue on big deal täällä, joka lauantai seurataan peliä telkkarista, tai vaikka paikanpäältäkin. Ihmiset on pukeutunu oman osavaltion joukkueen väreihin ja fani tuotteisiin.

Täällä on kaikilla iPhone, android on kovaa huutoa myös, mutta en oo vielä törmännyt kenenkään kellä ois Nokian puhelin.

Myös näitä joitakin perus juttuja: ovissa on nupit, ei kahvoja niinkuin Suomessa, vessanpöntön veto nappi ja suihkut.

Ihmiset on todella ystävällisiä ja avoimia, oli kyse sitten tuntemattomasta ihmisestä tai vaikka omasta kaverista.

 Kaupan kassalla kysellään kuulumisia.

Koulussa on melkeimpä joka viikko jostakin aineesta jonkin näköinen koe. Täällä ne on kuitenkin monivalintatehtäviä.
amerikka 10-11 797
Jokaisen koulupäivän lukujärjestys on samanlainen. Suomessa oon tottunut vaihtamaan 6  jakson verran lukujärjestystä.

Pikaruoka paikkoja on myös joka kulman takana. Minne ikinä ootkin menossa niin voit siinä matkalla valita taco bellin ja starbucksin väliltä, jos nälkä yllättää.

Yksinkertasesti kaikki on täällä halvempaa, yks mutka tässä kyllä on, et koskaan tiedä oikeesti mitä jokin tavara maksaa, koska kassalla siihen lisätään vielä verot.

Eri ikärajat. Autoilla ajelevat täällä jo 16 vuotiaat.

Koulussa ei käytetä vihkoja, vaan jokaiselle aineelle on omat kansiot. Monet opettajat käyttävät monisteita paljon, ja luulen että kansiot on osoittautunu paremmiksi, kun se että jokaisella oppilaalla on aina jokin paperi kadoksissa. Kansiotkin tuovat jo sitä lisäpainoa koulureppuun, näiden jätti koulukirjojen lisäksi.

Jokaisella on oikeasti koulureppu. Ala-aste ajat tulee mieleen tästä reppu käytännöstä.

Lippuvala lausutaan jokaisen päivän ensimmäisellä tunnilla.

Monissa kaupoissa on kokoajan alennusmyynnit.

Nuorten pukeutuminen on täällä todellatodella erilaista. Monet pukeutuu urheiluvaatteisiin (niken shortsit on kovaa huutoa) levee lahkeisia farkkuja näkee myös ja paidat yleensä on jotain mainos tai fani paitoja.

Kouluruoka on täällä maksullista, olkaa ilosia että Suomessa siitä ei tarvitse maksaa. Suomen kouluruokaa osaa kyllä jo nyt arvostaa enemmän, vaikka eihän sekään aina herkkua ole, mutta terveellisempää ainakin.

Täällä on monta juhlapyhää mitkä on paljon suurempia kuin suomessa, esimerkiksi Halloween. Erilaisia  halloween hömpötyksiä näkeekin paljon pihoilla.
amerikka 10-11 780
Näitä huomaa melkeimpä joka päivä lisää, joten tässä pieni katsaus tähänasti huomatuista eroista. Kuvavarasto näytti aika tyhjältä, joten nappasin tähän mukaan meidän viime Amerikan reissusta muutamat kuvat.

2 comments:

 1. Tykkään sun blogista koko ajan enemmän :)
  Ja toi vika kuva on niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiin upee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihana kuulla! Itellä on välillä olo et kirjotus ei suju yhtään, mut tosi kiva kuulla että en oo menettäny toivoani ihan kokonaan vielä, kiiitos :)

   Delete