Layout by Julia E.

Saturday, October 5, 2013

First school week

Tai no nyt on jo toinen kokonainen kouluviikko takana ja kyllä on erilaista koulunkäyntiä kuin Suomessa. Olen varmaan jokaisessa postauksessa sanonut miten kokoajan jokin asia on erilailla kuin Suomessa, joten ehkä voisinkin toteutella teille erillisen postauksen näistä Suomen ja Amerikan eroista mitä on tullut huomattua, kiinnostaisiko?

Koulu alkaa 7.10 (ihan liian aikaisin minulle), mutta siihenkin pikkuhiljaa ruvennut tottumaan. Mun host-mom vie mut joka aamu kouluun, vaikka asutaan tosi lähellä. Voisin tosin vaikka kävellä kouluun, mutta tässä hyvä esimerkki siitä miten Amerikassa kuljetaan aivan joka paikkaan autolla, oli matka kuinka lyhyt tahansa. En siis käytä sitä kuuluisaa keltaista koulubussia, mutta mun ensimmäisessä perheessä pääsin sitäkin kokeilemaan, oma kokemus sekin. Valitsin seitsemän eri ainetta; Piano 1, Physical Education, Financial Math, Art 1, U.S History, Biology 1 ja English 3. Aineet pysyvät samoina koko vuoden, eli lukujärjestyskään ei muutu. Koulupäivä päättyy 14.30 joka päivä, joten mulla on koko vuoden 7.10-14.30 koulua samoine aineineen. Oppitunnit tosin  kestää vain 50 minuuttia jokainen ja viisi minuttia on aikaa tuntien välissä siirtyä (yleensä lokeron kautta) seuraavalle tunnille. Ei paljon muuta kerkeä kuin kuulumiset nopeasti vaihtamaan kavereiden kanssa, oppilaita on nimittäin käytävillä tungokseen asti ja siinä samaisessa viidessä minuutissa pitäisi metsästää se seuraava luokkakin.
IMG_5988
PIANO 1
Tällä tunnilla aloitan mun koulupäivän eli tämä on mun 'homeroom' ja pianon alkeet on siis kyseessä. Käydään aivan jotain perusjuttuja, mikä nuotti on nuottiviivastolla missäkin jne, joten aika easy tämä tunti. Tykkään kyllä, muistuu taas vanhat musiikki muistot mieleen.
PHYSICAL EDUCATION
On jotain liikunnan tapaista... Ensimmäinen tunti oli melkeimpä järkytys, sillä käveltiin urheilukenttä kaksi kertaa ympäri ? ja se oli siinä. Alussa on pientä lämmittelyä koulun salissa, yleensä hypitään hyppynarulla, venytellään ja tehdään muutamat vatsalihakset, ja siitä jatketaan päivän lajiin, joka on siis juuri jotain kaksi kertaa kentän ympäri kävelemistä. No mutta liikuntaa tämäkin, mukava opettaja ja mukavat oppilaat.
 FINANCIAL MATH
Talous matematiikka, matematiikka on aina ollut yks mun lemppari aineista ja talous kiinnostaa, joten tosi mielenkiintoista. Läksyjen tärkeys on täällä ihan eri luokkaa mitä suomessa, joka tunti opettaja kiertää jokaisen oppilaan ja katsoo onko läksyt tehty, testejä on yleensä ainakin kerran viikossa. 
ART 1
Normaalista mitenkään poikkeamatonta kuvaamataitoa. Piirrellään ja opetellaan uusia tekniikoita. Mukavan easy tunti aamupäivän tunneille.
U.S HISTORY
Pakollinen aine junioreille. Tämä aine on yksi haastavimmista täällä, ainakin vielä, sanasto on haastavaa  ja kotitehtäviä tulee kiitettävästi, mutta nyt on ensimmäinen maailmansota käynnissä, se sentään on vähän mielenkiintoistakin niin ehkä tämä tästä pikkuhiljaa.
LUNCH
Pizzaa, tacoja, tortilloja, kai sitä jotain salaatin tapaistakin löytyy jonain päivinä, mutta siis suurimmaksi osaksi tätä, mitä suomessa kutsumme 'roska ruuaksi'. Itse tuon omat eväät lähes joka päivä kouluun, yleensä leipä, jogurtti ja jokin hedelmä. Kuitenkin kun katson näitä amerikkalaisia ketkä tuo omat eväät ovat nekin sipsejä ja keksejä, kullakin tapansa!

BIOLOGY 1
Tässä aineessa sitä haastetta sitten riitääkin. Sanasto on mulle ainakin tosi haastavaa ja testejä löytyy tästäkin aineesta, niinkuin oikeestaan jokaisesta. Koulupäivän jälkeen ei ainakaan lopu miettiminen mitä tekisi, nimittäin aina on historia ja biologia, haha!
ENGLISH 3
Mun on pakko myöntää, että en oo päässy tästä aineesta vielä oikeen perille. Täällä jutellaan oikeestaan suurimmaksi osaksi opettaja-oppilas suhteella ja kerätään näin leimoja. Perjantaisin on joka perjantainen Friday Quiz, jossa kysellään ei niin tunnettuja sanoja.

Tässä pieni katsaus mun koulupäivään, jokaista ainetta on melko vaikea selittää, koska joka tunti on aina erilainen, toivottavasti saitte edes jotain mielikuvaa!
IMG_5990
Kouluaamuisin ruuhkat koostuvat  suurimmaksi osaksi lapsia kuskaavista vanhemmista ja kouluun tulevista oppilaista. Joka aamu  poliisi on ohjaamassa liikennettä, ja täten helpottaa ihmisten hermojen raastamista ja nopeuttaa huomattavasti ruuhkia. Koulun säännöt ovat täällä myös aivan eri luokkaa kuin suomessa. Kännyköitä ei käytetä koulussa, jos näin kuitenkin tapahtuu se otetaan sulta kokonaan pois. Eihän niitä suomen kouluissakaan tunneilla saa käyttää, mutta täällä ei koko koulupäivän aikana. Joka aamu myöskin noustaan seisomaan, käännytään luokassa olevan Usan lippua kohti ja lausutaan lippuvala. Ensimmäisenä päivänä muistan olleeni hieman hämilläni tästä, nykyään se on melkein sama asia kuin Suomen kouluissa aamunavaus. Rutiini joka aloittaa aamun ensimmäisen tunnin. Suurin osa harrastusmahdollisuuksista kuuluu koulun jälkeiseen toimintaan. Täällä on laidasta laitaan valittavaa, itse en vielä ole missään mukana, ehkäpä ensi kaudella löytyisi jotain mielenkiintoista. 

Ensimmäiset koulupäivät oli luokkien etsimistä, uusiin ihmisiin tutustumista ja koulun rytmiin pääsemistä, parin viikon jälkeen tuntuu jo että olisin ollut tässä kyseisessä koulussa kauemminkin. Nyt luokat löytyy jo ilman suurempia ongelmia, tiedän jokaisten tuntien menetelmät ja kaveriporukkakin on alkanut vähän hahmottua. Monet ihmiset oli ensimmäisillä päivillä tosi ystävällisiä, ja monet tulivat kyselemään mistä oon ja miksi oon täällä, tuli niitä muutamia tyhmiäkin kysymyksiä, 'Ootko koko elämän vaihto-oppilaana?', 'Onko teillä matoja suomessa?', ja monet tietää kyllä missä on Ruotsi, mutta Suomesta ei ole koskaan kuullutkaan.  Täällä mun arkipäivät koostuu oikeastaan vielä läksyjen parissa, koulu vie mun aikaa parhaillaan paljon, mutta ehkä se tästä pian helpottaa kun oppii kieltä vähän enemmän. Hyvää alkavaa uutta kouluviikkoa sinne!

2 comments:

  1. Olipas kiva kuulla taas kuulumisia! :) kuulostaa ihan jenkkileffaelämältä! :D paljon haleja sinne! =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Voi ihanaa kiitos Iina :-) jokainen kommentti piristää aina mukavasti! Koitan päästä postailemaan vähän useammin, niin kuulumisia vois lueskella vähän useammin kun kerran kuukaudessa, hah! Ja no ei tä kyllä ihan leffa elämää ole.. :D Sinne syksyiseen Suomeen myös :-)

      Delete