Layout by Julia E.

Thursday, February 27, 2014

Answers

Vihdoin ja viimein! Iso kiitos kaikille kysyjile ja toivottavasti saatte oikeanlaisen vastauksen odottamaanne kysymykseen. Näihin oli ilo vastailla ja sai todellakin miettimään tätä mun vaihtovuotta tähän asti ja mitä kaikkea se onkaan tuonut mukana :) ps. varoituksen sana, laitoin kaikki kysymykset samaan postaukseen ja vielä ilman kuvia joten toivottavasti ei ole liian puuduttavaa lukemista..

Mistä sait idean lähteä vaihtoon?
Mä en itseasiassa tiedä mistä koko idea lähti liikkeelle, varmasti kun äiti on itse ollut vaihto-oppilaana ja serkkukin oli vuotta mua ennen. Vaihtoasiasta oltiin kyllä juteltu jo kauan, mutta viime vuosina se tuli kokoajan aiheellisemmaksi ja äiti kertoi omia tarinoita hänen vuodestaan, varmasti näiden kaikkien yhteistuloksena päätin itsekin lähteä.

Suostuko sun vanhemmat heti tähän vaihtojuttuun ?
Joo. Niinkuin sanoin, että äiti oli vaihto-oppilaana joten heillä ei ollut tätä asiaa vastaan mitään, enemmänkin päinvastoin, ja loppupeleissä mä itse meinasin laittaa hanskat tiskiin ja sanoa etten edes hae vaihto-oppilaaksi, mutta rupesin miettimään niitä hyviä puolia ja vanhemmat kannusti myös kovasti lähtemään, ja siitä sanon kyllä ison kiitoksen.

Miten valmistauduit vaihtovuoteen?
Myönnettävä on etten oikein mitenkään.. Jälkikäteen mietittynä englannin kertaus kesän jälkeen ei olisi ollut pahitteeksi ja pakkaaminen ja tuliaiset olisi voinut ehkä miettiä vähän tarkemmin, toisaata mun lähtö tuli kolmen päivän varotusajalla joten siinä ei paljon ehtinyt valmistautumaan. Kuitenkin vain nautin kesästä ja vietin aikaa kavereiden ja poikaystävän kanssa ja pyrkisin olemaan liikaa miettimättä tulevaa.

Pelottiko sua lähteä?
Pelotti. Ja varmasti eniten se, että  yksin lähdetään toiseen maahan toisen kielen kanssa. Mutta näin jälkikäteen katsottuna ei ole mitään pelättävää! Varmasti jokaisella vähän perhosia vatsassa muutama päivä ennen lähtöä mutta se menee ohi hetkessä.

Oliko sulla joku leiri jenkeissä ennen ku tapasit sun host perheen?
Joo, Exploriuksen oppilailla oli n.3 päivän pituinen leiri New Yorkissa! Siitä oli hyvä aloittaa vaihtari vuosi!

Kuinka läheiseksi oot tullu sun vaihtari perheen kanssa?
Kyllä sitä melko läheiseksi ollaan tultu. En koskaan oo mitään avautumis persoonaa oo ollu muillekuin kavereille, mutta jos nyt miettii päivää milloin pitää hypätä takasin sinne lentokoneeseen ja lähteä suomeen, niin ikävähän siinä tulee.


Tuleeko sinulla riitoja host perheen kanssa?
Ei oo tullut oikeen minkäänkäänlaisia riitoja milloinkaan.

Miten vietät yleensä arjen? entä viikonloput?
Arkipäivät menee yleensä koulussa ja siitä jatkuu tennis harjoituksilla. Tämän jälkeen joinakin päivinä on juoksulenkki tai kuntosali, illalla vielä viimeiseksi läksyt. Viikonloput vaihtelee hirmusesti, jollei ole mitään suunniteltua tekemistä, kysyn kavereilta voitaisko kehitellä jonkinnäköistä tekemistä tai vain keksitään host-perheen kanssa jotakin. Loppu kevät näyttää nyt jo kyllä aika piukalta ja suunnitellulta, hui :o Yleensä täällä vietetään arkipäivät kotona ja viikonloppuisin tapahtuu enemmän.

Mitä tykkäät Louisianasta ja sun paikasta? Olisitko toivonu jotain muuta osavaltiota?
Tietenkin heti kun sain soiton mun sijoituksista menin googlailemaan, ja olin että mitä, tonnekko mun täytyy mennä, mutta se kääntys heti kuitenkin positiiviseksi. Mukava mennä paikkaan jossa en oo koskaan ennen ollut eikä välttämättä edes tulisi lähdettyä pelkästään lomailemaan. Joten kyllä tykkään tästä, lämmin ilmasto on myös iso plussa! Eikä se paikka oikeastaan vaihtovuotta tee vaan ne ihmiset :) joten tämä on hyvä. Onhan niitä unelma osavaltioita tietenkin: California, Florida jne..


Minkälaista koulua käyt?
Käyn Central High Schoolia, jossa on noin 1200 oppilasta. Varmasti aika normaali amerikkalainen High School, en mä oikein tiedä mitä muuta siitä kertoisin! jos tahdotte tietää mun koulusta jotakin enemmän, kysykää!

Mitä tykkäät noin yleisesti high schoolista?
Onhan se ihan eri luokkaa mitä suomen Lukio. Välillä tuntuu ettei sitä itsenäisyyttä ole yhtään ja ollaan kun pikkuvauvoja, niin paljon erilaisia pikku sääntöjä. Kokeet on monivalintaa ja jos täytyykin kirjoittaa jotakin se on about 5 lausetta. Päivät on joka päivä samanlaisia mikä on vähän puuduttavaa myös, mutta pakko sanoa että kyllä mä tykkään, niin erilaista mitä Suomessa.

Kuinka helposti sait aluksi kavereita?
Tunnustan että kavereiden saaminen ei oikeesti ole ihan helppo juttu, niinkuin monissa valmennus tilaisuuksissa painotetaan, että pitää tehdä itse jotakin kavereiden saamisen eteen, se on aivan totta. Minulla ne ei ainakaan oo silmien eteen itsestään pompannut, eikä varmasti monella muullakaan. Tämä riippuu varmasti todella paljon myös ihmisen omasta persoonasta, minä ja ensimmäiset kuukaudet amerikassa englannin kielellä ei todellakaan ollut se yleinen puhelias Jannika, vaan aivan joku toinen persoona..

Oletko saanut louisianasta todellä läheisiä ystäviä?Ketkä on sun tärkeimmät ihmiset siellä ja tärkeimmät ihmiset kotona? 
Olen saanut muutaman todella läheisen ystävän kyllä, ja ajatuskin jo lähtemisestä kauhistuttaa.. Tärkeimpinä täällä taitaa olla Emilie, Anna, Maddie ja Raygen ja tietysti host perhe. Kotona mulla on ihana perhe, poikaystävä ja mahtavimmat kaverit! Noora, Peppi, Saara, Lotta ja Pilvi nyt ainakin.

Miten sait sun ensimmäiset kaverit koulussa? 
Monet tulivat mulle juttelemaan ensin, mutta ajankuluessa erilaisiin tapahtumiin osallistumalla, samoilla tunneilla olevia ihmisiä rupes tuntemaan paremmin ja sitäkautta tutustuin moniin ihmisiin. Ja tietysti menemällä tekemään vain tuttavuutta erilaisten ihmisten kanssa. Se mitä voisin painoittaa tuleville vaihto-oppilaille, menkää mukaan mahdollisimman moniin asioihin jos vain suinkin mahdollista. Amerikkalaiset on yleensä tosi ulospäinsuuntautuneita, ystävällisiä ja avoimia joten varmasti saa monta uutta naamaa taas muistiin joistakin tapahtumista.

Tuliko jotkut juttelee sulle vai menitkö sä vaan mukaan johonkin porukkaan?
Monet tuli juttelemaan mulle aluksi, mutta kyllä se alkuhuuma aika nopeasti loppuu ja sitten pitää löytää se oma kaveriporukka.

Haluaisitko joskus muuttaa usa:han?
Tää on vaikea kysymys, joskus ajattelen että olishan se kiva asustella täälläkin, mutta toisaalta on se oma Suomikin aina ihana. Aika näyttää mitä tapahtuu, vielä en osaa sanoa, mutta en kuitenkaan pois sulje vaihtoehtoa ettenkö täällä voisi jonain päivänä asua.

Voisitko lähtee uudestaan esim college vaihtoon?
Mä en oo oikein miettinyt asiaa, enkä vielä oo varma mitä mä tulevaisuudelta tahdon. Joten aika näyttää miten käy, ehkäpä tai ehkäpä jotain muuta. Matkustella kyllä tahdon, se on varmaa!

Mitä muita maita sä mietit vaihtoehtoina?
Australia & Kanada

Miks päätit lähteä just USAan?
Jokin kiehtois jenkeissä. Vaikka oon muutaman kerran ollut täällä aikasemminkin, ne oli vaan loma matkoja ja ennemminkin pientä 'pintaraapasua' jenkeistä ja tahdoin päästä kokemaan amerikan High Schoolin, kulttuurin vähän pintaa syvemmältä eikä vain lomamatkojen perusteella ja tietysti oppimaan kieltä.

Onko USAssa kuinka halpaa verrattuna suomeen?
En oikein osaa antaa mitään hyvää esimerkkiä mutta tällähetkellä täällä on kyllä reilusti halvempaa kuin Suomessa (vaatteet, ruoka jne.) riippuu kuitenkin aivan valuuttakurssista, tällä hetkellä näyttäisi 1,00€ olevan 0.74 Amerikan dollaria. 

Paljonko sulla on rahaa käytössä per. kuukausi?
Mulla ei ole mitään tiettyä rahasummaa käytössä kuukaudelle, kohtuudella kuitenkin.

Ootko shoppaillu paljon?
Myönnettävä on, että kyllä on aika paljon kertynyt lisää tavaraa siitä kun tänne saavuin..ups..

Miten oot tehny puhelimen kanssa, ootko ostanu uuden puhelimen sieltä vai miten?
Mulla on prepaid liittymä, jonka käyn päivittämässä joka kuukausi.

Mikä on ollu sun lempi juhlapyhä ja miten sitä vietitte?
Mä en itseasiassa osaa edes vastata, mä tykkäsin kiitospäivästä ja joulusta. Oltiin vain perheen kesken ja syötiin hyvää ruokaa.

Suositteletko Exploriusta?Millanen järjestö sulla on suomessa ja millanen jenkeissä?
Itselläni ei ole mitään huonoa sanottavaa Exploriuksesta, palvelu toimii ja plussana mulla oli/on aloitus ja lopetus leiri yhdessä muiden vaihto-oppilaiden kanssa. Ainut mikä mun kohdallani oli pieni miinus, sain perhetiedot tosi myöhään, ei se  taida kuitenkaan olla kokonaan Exploriuksen syy.

Mitä teit ku huomasit ettet tuu sun host-perheen kanssa toimeen? Ja minkätakia et tullu?
Puhuin mun aluevalvojalle ja exploriukselle ja tietysti äitille suomeen. Taidettiin olla melko erilaisia..

Mikä asia on ollut sellainen joka on vaatinut eniten sopeutumista vaihdon aikana?
Hui olipas vaikea kysymys. Varmasti tämä kulttuuri, se miten erilainen se on, se ettei kaikki toimi niinkuin suomessa ja mihin on tottunut. Myös se mitä sulla on suomessa, sulla ei ole täällä. Sulla ei ole valmiina kavereita, sun pitää rakentaa uudet kaveri suhteet, samoin perheen kanssa luottamussuhteet.

Onko sun englannin taidot kehittyny kuinka paljon omasta mielestäs?
Erittäin paljon siihen verrattuna mikä oli lähtötilanne. Ei se vieläkään täydellinen ole, ja tuskin tulee olemaankaan mutta huomattavasti parempi. 

Mikä on tehnyt sun vuodesta arvokkaan?
Pakko vastata että läheiset ihmiset täällä ja kaikki aivan uskomattomat kokemukset joita en tuu koskaan unohtamaan. 

Ootko muuttunu ihmisenä siellä ollessa, miten?

Olen! Oon oppinut arvostamaan  monia asioita rutkasti enemmän, varsinkin niitä suomalaisia asioita mitä täällä ei ole. Oon myös itsenäistynyt ja vahvistunut, henkisesti ainakin. Koko vaihtovuosi opettaa kyllä todella hyvin. 

Ootko saanut niitä kuuluisia vaihtarikiloja ?
Haha, kyllä!

Paras kokemus tähän mennessä?
En varmastikkaan osaa valita tähän mitään tiettyä asiaa, mutta LSU:n jalkapallo peli oli huikea ja tietysti kaikki pienetkin asiat tuntuu isoilta kokemuksilta täällä. Tietysti kaikki Joulut, kiitospäivät sun muut on ollut hienoja kokemuksia, kaikki ainakin erilaisia kuin Suomessa.

Mikä pelottaa eniten kotiin paluussa?
En tiedä pelottaako siinä oikeastaan mikään, tiedän että siellä muo odotetaan kuitenkin vaikkei kaikki olisikaan just niinkuin lähtiessä.  

Odotatko suomeen paluuta kuinka paljon ja mitä kaikkea siellä?
Toisaalta odotan ja toisaalta en. Onhan se aina kiva ajatella että pääsee kotikotiin takaisin ja näkee kaikki rakkaimmat ihmiset ja se normaali elämä alkaa taas rullaamaan siellä päässä, toisinaan kuitenkin tiedän että mun aika täällä vähenee kokoajan ja se pelottaa, en tiedä koska tuun näkemään näitä ihmisiä, ja tuun ikävöimään paljon asioita täältä. Joten vähän kakspiippunen juttu. Kaikkia mun läheisimpiä  ihmisiä siis odotan eniten.

Kuinka paljon/ usein oot yhteyksissä suomeen?
Oon aika paljon oikeastaan, poikaystävään päivittäin tekstailemalla, kavereihinkin tietysti aina välillä ja perheen kanssa skypettelen ehkäpä kaksi kertaa kuukaudessa. Siinäpä se oikeastaan onkin.

Aiotko palata uudelleen moikkaamaan kavereita/perhettä mahdollisimman pian?
Todellakin! En välttämättä ihan mahdollisimman pian mutta heti kun aukeaa hyvä tilaisuus niin kyllä!!!

Miten saat kaikki tavarat mahtumaan mukaan, uudet vaatteet, tuliaiset jne?
Tässäpä vasta pulma.. Nimittäin mä en todellakaan vielä  tiedä, todennäköisesti uus matkalaukku täytyy ainakin ostaa ja ehkäpä jonkun paketin lähetän jo edellä Suomeen..

Mitä jäät eniten ikävöimään (5 asiaa), jos ihmisiä ei lasketa?
Ehdottomasti ensimmäisenä englannin kieltä, siihen on tottunut että sitä kuulee jokapäivä kaikkialta, ja mä jopa tykkään siitä, varsinkin siitä miten amerikkalaiset puhuu. Myös varmasti monia ruokapaikkoja kuten tacobell (karua mutta totta..). Mun koulua tietysti myös.  Halvempaa shoppailua (XD) ja kaikkia ihania kokemuksia täällä. Pakko mainita että ihmiset on kyllä suuressa osassa , joten tietysti tulen niitä ikävöimään, mutta tuossa jotakin mitä tuli mieleen. Ja ainiin, niitä isoja roikkuvia puita myös haha.

Mitä asioita ET tule kaipaamaan jenkeissä?
Mulle ei kyllä tuu oikeen mitään mieleen, mutta yks asia ainakin, pitkät välimatkat.

Onko jotain asioita mitä olisit halunnut jättää tekemättä/kokematta/tekisit toisin tms? En tiä ymmärsitkö kysymystä mutta esim aloittanut jonkun harrastuksen aijemin, käynyt enemmän juhmissa, panostanut kouluun enemmän tai vähemmän jne. :)
Kyllä,  just esimerkiksi aloittanut harrastamaan jossakin koulun joukkueessa paljonpaljon aikasemmin. Ja olisin ollut itse aktiivinen aikasemmin.  

Muuttaisitko jotain mennyttä while in the states ja jos kyllä niin mitä?
Varmasti moniakin asioita voisin muuttaa, esimerkiksi olisin ollut aktiivisempi mun ekoina kuukausina. En kuitenkaan halua miettiä 'jos oisin tehnyt näin', oon tehnyt oman näköisen vaihtovuoden ja se on mulle hyvä vaikkakin niitä muutettavia asioitakin löytyy.

Oletko ikinä katunut että lähdit vaihtoon?
EN! Vaikka aina kaikki päivät ei ole ruusuilla tanssimista en silti kadu, uskomaton kokemus!

Mitä odotat sun loppu vaihtari vuodelta?
Nauttia joka hetkestä minkä vielä voi ja ottaa kaiken irti pienimmistäkin asioista. Paljon on suunnitelmia joten aika rientää hirmuista vauhtia.. Mutta jos joitakin kongreettisia tavotteita listataan olisi kavereiden kanssa hengailua enemmän ja myöskin englannin kielen kehittymistä.

Mitä neuvoja/vinkkejä haluaisit antaa tuleville vaihto-opiskelijoille?
Ole vain oma iloinen itesesi, sillä pärjää jo pitkälle. Lähde avoimin mielin matkaan äläkä odota liikoja vaihtari vuodelta, alamäkiä tulee varmasti, mutta kääntöpuolena niitä ylämäkiä on myös aina takaisin. Lähde mukaan moniin asioihin, näin varmasti tutustut uusiin ihmisiin ja saat paljon uusia kokemuksia. Oman kokemuksen perusteella myös se, vaikka sua pelottaisi sun englannin kieli

Favorite thing about America and least favorite thing about America?
People are very friendly here, I like that! And least favorite thing is long distance. In Finland you can walk almost everywhere. I don't mean that the distance is that long but still it is different than in Finland.

Favorite food?
Everything what my host mom cooking! And also junk food like Taco Bell. Lol.

Are you missing home a lot? and what do you miss the most?
Sometimes more and sometimes not. I miss my boyfriend, family and my friends.

What's your best memory from your exchange year?
I don't have only one best memory. I like almost everything what I have done here. LSU game was great though.

What are you looking forward too?
I try to enjoy every minute here and I've bunch of plans for this spring. Like Colorado and Hawaii.

How was homecoming?
It was fun,  crazy dancing though. 

How's tennis? and golf?
Tennis is so much fun. We have a great team and coach. It's more having fun than actually playing but I  surprised and liked tennis more than I thought. I wish I could continue that in Finland. I don't play golf here. Our school hasn't good golf team and I'd have been only girl so, no thanks. I wanted to try something new and I picked tennis! I don't regret anything about it.

2 comments:

  1. Kyllä sä saat jatkaa tennistä ja pystyt ja jatkatkin :):):):):):)

    ReplyDelete